Hranilna vrednost sladoleda [in z njo povezana energija in kalorije]
Največkrat se, še posebej če želimo poletje pričakati “fit” spomladi sprašujemo, koliko kalorij vsebuje sladoled. Energijska vrednost sladoleda je visoka, vendar koliko visoka? Koliko kalorij vsebuje sladoled? Kaj pa njegova hranilna vrednost?
Stric Google že takoj na začetku ponudi tabelo, kjer je razvidno, da vsak sladoled NE vsebuje enako število kalorij. Razlika med točenim sladoledom in navadnim, obrtnim sladoledom na kepice kaže, da je bolj zdrav tisti na kepice, sledi mu čokoladni sladoled, na zadnjem , tretjem mestu pa je točen sladoled.
Seveda je velika razlika v tem ali bomo izbrali izredno dekoriran sladoled izdelan z mlečno bazo, ali sadni sladoled, ki je izdelan na sadni osnovi. Mogoče bodo spodnje informacije bolj uporabne za izdelovalce sladoleda, prav je pa da tudi končni potrošnik ve, kje in kako se posamezne informacije, še posebej na predpakiranih izdelkih, izračunajo in uporabljajo v praksi.
Kateri sladoled mora biti označen s tabelico, kjer sta označeni hranilna in energijska vrednost?
Sladoled, ki MORA nositi oznako oziroma informacijo hranilne vrednosti je PREDPAKIRAN. To pomeni, da npr., če prodajate sladoled na kepice ali točen sladoled ne potrebujete, da je hranilna vrednost vsakega sladoleda označena. Prav tako ne potrebujete delati izračuna za energijske vrednosti, če izdelujete sladoled samo za domačo uporabo.
Smo pa med našim iskanjem po internetu našli brezplačno orodje, ki je namenjeno vsem, ki želijo označiti hranilno vrednost predpakiranega živila. To pomeni, da bodo zadostili Uredbi o zagotavljanju informacij potrošnikom, ki je ključnega pomena pri predpakiranih živilih.
Kako se izračuna hranilna vrednost in kalorije v sladoledu?
Navadno, ko kupimo sladoled v trgovini, torej v banjici, kornetu ali lučki, je energijska vrednost živil napisana na embalaži. Tam je tudi naveden podatek o sestavinah.
Načeloma velja, da se med sestavinami na začetku pojavijo tiste, ki jih je največ, na koncu pa so zapisane tiste, ki jih vsebujejo manj. Do tukaj je stvar preprosta in jasna. Težava oziroma nerazumevanje se pojavi, ko hočemo sami izračunati kalorije v npr. doma izdelanem sladoledu oziroma bi želeli tak sladoled zapakirati in prodajati.
Seveda, če želite svoje zamrznjene izdelke razširiti na predpakirana živila, je najlažje, da se obrnete na primerno ustanovo, ki vam nudi izračun hranilne vrednosti.
Druga, malenkost bolj dolga a precej cenejša pot je, da si energijsko vrednost izračunate tudi sami in sicer na naslovu PREHRANSKE OZNAČBE.
Nekateri sladoledi so tukaj že vneseni (kot je razvidno na zgornji sliki), lahko pa si energijsko vrednost sladoleda izračunate sami, tako, da posamezne uporabljene sestavine ročno izberete oziroma vpišete.
Kje najdem informacije o hranilnih in energijskih vrednostih na (pol)izdelkih, ki bodo uporabljeni pri izdelavi sladoleda?
Navadno lahko informacije o tem najdete na embalaži v kateri je surovina pakirana. Če iz tam ne morete razbrati posameznih podatkov, smo v spletni trgovini Makaboshop.si vsak izdelek opremili s specifikacijo v obliki PDF dokumenta.
Tu boste našli vse potrebne informacije o hranilnih vrednostih posamezne surovine iz katere boste izdelovali sladoled. Določene in bolj pogoste (npr. polnomastno mleko, sladkor ipd.) pa poiščite v spletni bazi, saj so že vnešene.
Primer: Hranilna vrednost predpakiranega pistacijevega sladoleda
Spodaj ponujamo vpogled v izračun za pistacijev sladoled, ki ga želi prodajalec sladoleda prodajati predpakiranega! Predpakiran sladoled bo bil izdelan v sladoledni delavnici, pakiran pa bo v papirnate lončke s plastičnim pokrovčkom. Stranka torej namerava prodajati PREDPAKIRAN izdelek, kjer mora biti vidno označena hranilna vrednost sladoleda.
Za izdelavo sladoleda potrebuje:
- osnovno opremo
- aparat za sladoled,
- šok komora,
- zamrzovalnik za skladiščenje in prodajo,
- surovine
- sladoledna baza za izdelavo sladoleda na hladno, brez pasterizacije;
- pistacijeva pasta,
- polnomastno mleko
- sladkor, in
- papirnato embalažo s pokrovčkom.
Spodaj podana tabela velja za izračun glede na recepture našega podjetja s sladolednimi bazami in pastami, ki jih mi uvažamo. V primeru, da imate izdelke drugega podjetja, morate vpisati njihove vrednosti. Vse hranilne in energijske vrednosti so dosegljive pri vsakem izmed naših izdelkov v PDF dokumentu pod sliko.
Podatki o hranilnih vrednostih posameznih izdelkov pri izdelavi sladoleda
Sestavine | Količina | Energijska vrednost | Hranilna vrednost | ||||||
Maščobe | Od katerih nasičene | Ogljikovi hidrati | Od katerih sladkorji | Beljakovine | Sol | Alergeni | |||
Sladoledna baza 100 Superiore | 100g | 2071kJ/495kcal | 25,9 | 24,5 | 56,3 | 31,8 | 8,8 | 0,64 | Mleko |
Mleko, polnomastno 3,5% mlečne maščobe | 1000g | 269kJ/64kcal | 3,6 | 2 | 4,7 | 4,7 | 3,3 | 0,11 | Mleko |
Sladkor, beli, kristalni | 230g | 1697kJ/399kcal | 0 | 0 | 100 | 100 | 0 | 0 | / |
Pistacijeva pasta (70g/1000g sladoledne baze) | 93,1g | 2604kJ/630kcal | 56g | 5,6 | 8,1 | 4,5 | 18 | 0,31 | Oreščki |
Skupaj količinsko | 1423,1g | ||||||||
Končna energijska in hranilna vrednost | ? | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
Zgornje podatke smo prepisali iz specifikacij in vnesli v “kalkulator” (poševne smo vpisali mi, navadne smo izbrali iz obstoječe baze).
Kako se uporablja tabela hranilnih vrednosti?
Tabela hranilnih vrednosti je sestavljena iz podatkov o makro hranilih – to so npr. beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Obenem lahko najdemo tudi podatek o energijski vrednosti posameznega živila (ta podatek je lahko podan v kJ ali kcal). V tabeli hranilnih vrednosti torej najdemo te podatke, poleg njih pa je navadno podan še preračun vrednosti za porcijo. Tale aplikacija omogoča tudi to:
Na kaj ne smete pozabiti, ko računate hranilne vrednosti?
Vsekakor vam priporočamo, da ne pozabite na to, če ste za okrasitev sladoleda uporabili dekoracije, topinge ali sadni preliv! Če boste sladoled dekorirali upoštevajte tudi te elemente, sicer izračun ne bo pravilen. Za vpis ostalih elementov smiselno premislite o točnih gramaturah in dopolnite recepte s podatki, da bodo držali.
Prav tako ne pozabite na oznake posameznih alergenov.
Po izračunu hranilne vrednosti posamezne porcije aplikacija omogoča tudi vnos morebitne slike, izpolnitev ostalih podatkov, kot so ime in poreklo izdelka.
Če ste vse preverili lahko tabelo izvozite – hranilna vrednost predpakiranega sladoleda je pripravljena!
S pomočjo hranilne vrednosti posameznega izdelka lahko med številčno izbiro v npr. velji trgovini zlahka primerjamo izdelke med seboj. Za to navadno uporabljamo 1. stolpec. Druga dva stolpca pa nam nudita informacije o tem, koliko kalorij vsebuje porcija sladoleda, ki je predpakiran. Iz nje lahko razberemo, da vsebuje 35g sladkorjev, ki znašajo skoraj 1/4 priporočenega dnevnega vnosa.
Je hranilna vrednost živila potrebna še pri katerem drugem desertu?
Smiselno lahko hranilno vrednost in ostale podatke uporabljate na vseh predpakiranih živilih. To so lahko sladoledne lučke, ledenke, sladoledni sendviči ipd.
Bistveno pa je, da res upoštevate podatke vseh živil, ki ste jih tam uporabili.
Seveda pa lahko smiselno uporabite zgornji tip za računanje hranilne vrednosti tortic, monoporcij in vseh ostalih predpakiranih živil.
Ali sladoled redi? Koliko kalorij ima posamezna kepica sladoleda? Kaj pa porcija?
Naj poskušamo še na kratko odgovorititudi na vprašanje “Ali sladoled redi?”, kar s pomočjo zgornjega izračuna.
V našem podjetju izdelovalcem sladoleda priporočamo, da se držijo normativa okrog 100g sladoleda na porcijo – in to pri obeh vrstah, pri obrtnem, postreženem na kepice in pri točenem sladoledu.
Zakaj?
V zgornjem primeru smo videli, da je (mlečni) sladoled že brez uporabe dekoracij, kot so prelivi, topingi ali različni posipi visokokalorično hranilo. Pri kepici sladoleda tudi ne smemo zanemariti dejstva, da je lahko postrežena v kornetu, kar porcijo še dodatno “obteži” s kalorijami. V zgornjem izračunu ta podatek ni upoštevan, saj smo opazovali predpakiran sladoled v lončku.
Poleg tega večina prodajalcev ponuja raznorazne posipe ali topinge, ki jih prelijejo čez sladoled.
Vsi vemo, da je sladoled tip sladkega razvajanja, pretiravajmo pa raje ne, saj sladoled redi. Še posebej če ne poskrbimo za redno in vsakodnevno telesno vadbo.
Če vas torej kalorije v sladoledu skrbijo – brez skrbi. Izdelovalci sladoleda so pripravljeni tudi na vas. Z razvojem sladoledov in ostalih zamrznjenih desertov se pojavljajo novi tipi sladoleda, ki veljajo za bolj “zdrave” – gre za nizkokalorične sladolede, ki so npr. sladkani s stevijo in sladkorja sploh ne vsebujejo.
Obenem lahko kalorije pri uživanju sladoleda zmanjšate že tako, da se izognete dekoracijam, topingom in bogato okrašenim sladoledom. Izberite raje sadne okuse, narejene na vodni osnovi. Ti sladoledi, oziroma pravilno bi jim morali reči sorbeti, so prav tako narejeni s sladkorjem, vsebujejo pa manj maščobe.
Za lažjo predpostavko vam predlagamo, da, če spremljate svoj dnevni vnos živil za porcijo ali kepico sladoleda upoštevate 200-250kcal. To bo zadoščalo za poenostavljen izračun, ne glede na to ali naročite sorbet v kornetu ali kremni sladoled v lončku.
Končna misel
Vsekakor je hranilna vrednost živil izjemno uporaben podatek. In potrebno je, da je del deklaracije. Hkrati je pomembno, da je potrošnik ozaveščen, proizvajalec pa ima usmeritev kako velika porcija sladoleda bo zanimiva za potrošnika. Prav tako ponuja vpogled v možne izboljšave v smislu dodajanja ali odvzemanja dekoracije, preliva – ali pa kombiniranje. Hkrati pa vam ponuja odličen primer za razmišljanje o možni prodaji predpakiranega sladoleda v izvensezonskem času!
Vsekakor pa lahko napišemo, da naš sladoled na 100g vsebuje manj kalorij, kot tisti, ki so ga “naračunali” pri Googl-u!
Za morebitna vprašanja, predloge ali pobude pa smo na vedno voljo preko elektronskega naslova: prodaja@makabo.si.