Evropsko prvenstvo v izdelavi sladoleda
25. julija 2017 je v Bologni potekalo Evropsko prvenstvo v izdelavi sladoleda pod okriljem podjetja Carpigiani – Gelato World Tour. Med tekmovalci sta bila tudi dva slovenska predstavnika; Tine Valič iz Casinoja Perla z okusom Prekmurska gibanica in Ardit Ejupi iz Sladoledarne Pingo z okusom Dark smoke.
Izbor 20 najboljših okusov, ki so tekmovali na prvenstvu v Bologni, je potekal med letoma 2015 in 2017, sodelovalo pa je več kot 2000 sladoledarjev, ki so se predstavljali z raznimi sladolednimi okusi. V nadaljevanju predstavljamo sladoledarje, ki so se v Bologni borili za vstopnico na Svetovno prvenstvo v izdelavi sladoleda, ki bo potekalo od 8. do 10. septembra 2017 v Riminiju:
- Sander Tobback (Belgija) z okusom Strastni mango,
- Kim Smet (Belgija) z okusom Curry z banano, s kokosom in z limonsko travo,
- Cristophe Penneman (Belgija) z okusom Kremni sladoled s pistacijo in hrustljavo čokolado,
- Kurt Florkin (Belgija) z okusom Tiranders,
- Arjan Nijenhuis (Nizozemska) z okusom Vrtnica,
- Erik Kuiper (Nizozemska) z okusom Medeni jogurt z malinami in orehi,
- Gulija Krešo (Hrvaška) z okusom Trije užitki,
- Moreno Faganello & Karel Valenta (Češka) z okusom Rdeča grenivka z zvezdastim janežem in mento,
- Jiří Hochmann (Češka) z okusom Pariz – Brest,
- Jitka Strnadova (Češka) z okusom Jogurtove sanje,
- Tine Valič (Slovenija) z okusom Prekmurska gibanica,
- Ardit Ejupi (Slovenija) z okusom Dark Smoke,
- Renáta Somogyi (Madžarska) z okusom Moja čokolada,
- Damniczki Balázs (Madžarska) z okusom Črni čaj z malino, bergamotko in s pistacijo,
- Karl Zsolt (Madžarska) z okusom Sanje jagodičevja,
- Vangelis Iliopoulos (Grčija) z okusom Pastolato – Melekouni,
- Dimitris Charalampous (Grčija) z okusom Arašidi in slana karamela,
- Adam Pokojski (Poljska) z okusom Figa z makom in s pastinakom,
- Paulina Salamończyk (Poljska) z okusom Veganska buča,
- Andy Staniek (Poljska) z okusom Kokos, bela čokolada in malina.
Strokovna žirija, ki so jo sestavljali mojstri sladoledarstva, novinarji in ostali pomembni predstavniki z vse Evrope, je izbrala 3 sladoledne okuse, ki bodo tekmovali za naziv »World´s Best Gelato« oz. najboljši sladoled na svetu. Ti so:
- Erik Kuiper (Nizozemska) z okusom Medeni jogurt z malinami in orehi,
- Renáta Somogyi (Madžarska) z okusom Moja čokolada ter
- Dimitris Charalampous (Grčija) z okusom Arašidi in slana karamela.
Evropskih predstavnikov bo 14, saj se bodo tem pridružili še 3 zmagovalci z nemškega tekmovanja (German Challenge) in 8 zmagovalcev z italijanskega prvenstva (Italian Challenge).
Čeprav se našima predstavnikoma ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo, jima za trud iskreno čestitamo!