Recept za sladoled – Kakijev sladoled iz domačih kakijev
Recept za sladoled – Kakijev sladoled iz domačih kakijev
Kaki izvira iz Vzhoda. V Evropo naj bi prispel konec 17. stoletja po zaslugi angleškega direktorja botaničnega vrta v Kalkuti, ki je v materino državo prinesel nekaj primerkov. Rastlina rodi obilne količine tega, z vitaminom C zelo bogatega sadja.
Kaki največkrat poberemo še prej kot je čisto mehek in ga shranimo skupaj z npr. jabolki, ki oddajajo etilen – s pomočjo tega, kaki v nekaj dneh dobi značilno mehko strukturo in je pripravljen za uživanje.
Spodaj vam ponujamo popoln recept za kakijev sladoled, katerega lahko pripravite tudi v vaši sladolednici!
Kakijev sladoled
sestavine za 4kg banjico sladoleda
- Kaki – 2.400 gr (očiščen)
- Voda – 740 gr
- Kristalni sladkor – 600 gr
- Glukozni sirup v prahu – 120 gr
- Sadna baza Setafru 50 – 140 gr
V vodi zmešajte kristalni sladkor, glukozni sirup v prahu in sadno bazo. Posebej očistite in dobro zmiksajte še kaki (končna, očiščena količina naj bo 2400g). Mešanico vode, sladkorja in baze vlijte in dobro premešajte s kakijevo kašo. Tako pripravljeno mešanico vlijte v stroj za izdelavo sladoleda.
Ob izmetu sladoleda, ga oblikujte v sladoledni banjici in ga po potrebi okrasite z rezinami svežega kakija ali zelenjem ob kakijevem peclju.