Cake pops recept za model iz silikona (+ ostali triki)
V novem blog zapisu vam bomo poskušali na enostaven način predstaviti kako enostavno je pripraviti slastne cake popse s pomočjo silikonskega modela MUL3D 28. V podjetju Makabo d.o.o. namreč poleg surovin za slaščičarstvo ponujamo tudi silikonske modele za pripravo slanih ali sladkih kreacij. Sedaj je dostop do vsega materiala še lažji, saj je odprta slaščičarska trgovina Makaboshop.si.
Cake popsi so odličen način za “fingerfood” sladico, pri kateri pride predvsem do izraza iznajdljivost slaščičarja – popsike za babyshower, rojstni dan ali poroko so dandanes nekaj vsakdanjega. Lahko pa se odločite za dodatno “tematsko” obarvane popsike in presenetite goste s pripravo duhcev za halloween, srčkov za valentinovo ali snežakov za božič in podobno.
Cake pops recept za model lahko seveda uporabite tudi kjer so v igri modelčki za sladoled, ki so drugačne oblike. Priredite ga po svoje, kaj odvzemite, kaj dodajte – važno je, da svoje goste navdušite. Tako, da si bodo zaželeli še več vaših noro dobrih slaščic!
Cake pops recept za model iz silikona [+ triki, ki so vedno v pomoč!]
Obstajata dve različici popsik – te so lahko čokoladne, narejene iz stopljene čokolade, oblite s čokolado in – če seveda tako želite – še okrašene s čokolado, vendar so takšne “čokoladike” res prave kalorijske bombe, bolj primerne za zimski čas in za kakšne poslovne sprejeme, otvoritve ali cateringe kot za otroške zabave.
Za slednje so veliko bolj primerni “originalni” cake popsi, narejeni iz svetlega ali temnega biskvita (z dodanim maskarponejem npr.), obliti s čokoladnim prelivom (belim, temnim ali mešanim) in/ali tematsko okrašeni z različnimi sladkornimi posipi.
Cake pops recept za model MUL3D 28 vam svetujemo predvsem zaradi:
- enake oblike in velikosti vseh popsik,
- hitrejšega in lažjega načrtovanja in planiranja izdelave popsik,
- več različnih možnih izdelkov.
Seveda se lahko odločite tudi za izdelavo cake popsov brez silikonskega modela – v primeru otroških zabav ali domače izdelave vam predlagamo, da posamezne biskvitne kroglice tehtate (super teža je približno 20g), saj bodo le tako vse popsike vsaj približno enake velikosti! Tako se boste namreč izognili “pretežkim” ali “preobilnim” cake popsom, ki radi strmoglavijo iz palčk!
Spodaj vam bomo razložili kako pripraviti biskvitne popsike. Oba tipa (tudi čokoladike) lahko pripravite v silikonskem modelu MUL3D 28, spodnji postopek je opisan za pecivo na palčki – lahko pa palčko izpustite in vse skupaj servirate v minjon papirčkih.
1. Osnovni biskvit za cake popse (brez kompliciranja)
Za biskvit za cake popse lahko uporabite katerikoli biskvit, če vam ta ostaja. Če se vam je pokvarila pečica, lahko biskvit za pravokotno torto naročite tudi pri nas :).
[TRIK za porabo biskvita od torte ali rulade] Za okroglo pecivo na palčki lahko uporabite tudi biskvit, ki vam je ostal od torte ali rolade. Popsike so odlična popestritev, lahko pa jih uporabite za “gratis” promocijo svojega sicer plačljivega izdelka |
Najpreprostejši recept za biskvit (zadostuje za približno 40 cake popsov iz modela) pa bi izgledal takole:
- 4 jajca
- 220g navadne bele moke
- 150g sladkorja
- 80ml vode
- 80ml navadnega (sončničnega) olja
- 1 pecilni prašek
Vse sestavine dobro zmešajte, vlijte v naoljen pekač in pecite približno 25 minut pri 180°C (brez ventilacije!).
[TRIK za slane popsike] V primeru, da boste biskvitno maso nabrizgali v silikonski model (približno 2/3, nikakor ne polne!!) in spekli (pazite, dovolj bo že približno 15 – 20 minut), boste pripravili že pečene okrogle osnove. Te bodo malenkost bolj suhe, ker ne vsebujejo mascarponeja – lahko jih uporabite za “slane” popsike, vendar ne pozabite pri recepturi izvzeti sladkorja! |
Ko imate biskvit pečen, ga natrgajte na koščke v skledo. Nato potrebujete nekaj, s čimer boste biskvit navlažili in ga povezali med seboj. Največkrat se uporablja mascarpone, nekateri prisegajo tudi na čokoladni namaz (nutelo), drugi na marmelado. Izberite tisto vezivo, ki vam najbolj ustreza, nato pa ga z vilicami vtrite in dobro vmešajte v biskvit. Nam osebno so najbolj všeč te t.i. maskarpone kroglice, pri marmeladi pa bodite pazljivi, da vam masa ne postane pretekoča!
[TRIK za popsike s presenečenjem] Če želite, lahko v sredico posamezne kroglice dodate pražen lešnik ali pistacijo, lahko tudi košček biskvita, narejenega iz kakava. Tako pripravljena popsika bo skrivala še eno presenečenje več! |
Pripravite si silikonski model in v vdolbinice vtisnite oblikovan biskvit (tako da je poln tudi prozoren “pokrovček”). S silikonskim modelom lahko naenkrat pripravite 12 popsik.
[TRIK da bodo popsike vedno “ostale” na palčki] Preden palčko potisnete v sredico biskvita jo malenkost pomočite v čokoladni obliv. Na ta način vam pri kasnejšem “pomakanju” popsik v čokoladni obliv, le-te ne bodo lezle po palčki navzdol ali – še huje – se vam snele in obstale v oblivu!!! |
Tako oblikovane kroglice v silikonskem modelu opremite še s palčkami in vse skupaj postavite za 1-2 uri v zamrzovalnik, da se dodobra ohladijo. Nato pride na vrsto oblivanje….
2. Čokoladni obliv za popsike (simple is the best)
Čokoladni obliv oziroma kuverturo za cake popse lahko enostavno pripravite tako, da čokoladne diske ali kapljice stopimo na pari oziroma v mikrovalovki. Izbirate lahko med temno, mlečno ali belo čokolado. Da bo čokoladni obliv res svilnat med temperiranjem dodajte kapljico olja ali košček kokosove maščobe.
Pripravite si obliv, nato pa vzemite ohlajene biskvitne lizike iz modela (lahko ga ponovno napolnite) in začnite s pomakanjem v kuverturo.
[TRIK za enostaven a čudovit vzorec na popsikah] Stopite temno čokolado in posebej še malo bele čokolade. Nato belo čokolado prelijte v posodico s temno in jo z zobotrebcem malce pomešajte. S tako pripravljeno kuverturo boste na svojih popsih lahko naredili zanimive vzorce. |
3. Dekoracija popsik (krancljanje na kvadrat )
Če ste si vzeli čas in s čokoladnim oblivom dokončali kreacijo svojih popsik, potem lahko uživate v pogledu na stojalo polno čudovitega peciva na palčkah.
Nekateri pa bi radi svoje cake popse dekorirali z različnimi posipi in sladkornimi dekoracijami. V tem primeru si posipe pripravite skupaj z oblivom in sledite spodnjim korakom:
- Iz modela previdno vzemite popsiko in jo potopite v tekočo kuverturo.
- Dvignite jo in jo previdno otresite – lahko si pomagate tudi s čopičem v katerega “obrišete” s čokolado prelito liziko.
- Medtem, ko je čokolada še tekoča, popsiko “potopite oziroma jo posujte z izbrano dekoracijo.
Dekoracij je nešteto – lahko se odločite za lešnike, pihan riž, pistacijo, nato so tu sladkorne palčke, čokoladne palčke – lahko bi naštevali v nedogled. Veliko teh dekoracij lahko najdete tudi med našimi surovinami za slaščičarstvo!
Pripomočki za izdelavo in prodajo cake popsov!
“Kje kupiti palčke za cake popse?” se najbrž sprašujete.
Navadno se za cake popse uporablja plastične palčke. Na trgu lahko dobite različne vrste in oblike palčk za cake popse – v naši ponudbi lahko najdete lesene palčke (te so odlične za domači sladoled na palčki) ali pa biorazgradljive papirnate palčke, ki se odlično podajo k pripravi cake popsov.
Dober nadomestek za plastične oziroma papirnate palčke za popse so tudi lesene palčke za nabodalca oziroma ražnjiče, katerim odrežete ošiljeno konico.
Silikonski model za popse
Seveda ne smemo pozabiti na silikonski model. Silikomartov silikonski model MUL3D 28mm je super pripomoček za izdelavo cakepopsov. Seveda ni edini – izberite pač tistega, ki vam najbolj ustreza glede na obliko, velikost in ceno. Cake pops recept za model iz silikona je idealen za ta model!
Stojala za cake popse
Poleg tega pa je dobro svoje cake popse tudi predstaviti. To lahko naredite na 2 načina – s stojalom ali brez.
Če se boste odločili za predstavitev popsik brez stojala, jih lahko preprosto razporedite na pladenjček ali krožnik, in to tako, da gledajo palčke navzgor. Tako postavljene popsike so enostavne za postrežbo, hkrati pa tudi preproste za goste, da jih lahko primejo z samo eno roko!
Doma narejeno stojalo za cake popse [odlična rešitev za domačo zabavo!]
Vsak si lahko naredi poceni in hitro uporabno stojalo za cake popse. Uporabite dovolj velik kos stiropora – naj bo tako velik, da boste vanj lahko zapičili vse cake popse. Oblecite ga v aluminijasto folijo – oziroma papir v barvi, ki bo vaše popsike najbolj izpostavil. Seveda se lahko igrate z oblikami, nadstropji in še čem.
Tisti bolj kreativni se lahko poigrate tudi z glino in iz njimi podobnimi masami in naredite izvirna stojala, ki jih lahko tudi večkrat uporabite.
Stojalo za popsike [za profesionalno prodajo v lokalu!]
V sklopu naše ponudbe si lahko omislite tudi večnadstropno stojalo za popsike, ki je primerno za pokončne slaščičarske vitrine.
Dozator za tekočo čokolado [ali za biksvit za popsike]
Pri pripravi tistih res čokoladnih cake popsov se odlično izkaže tudi Funnel Choc. Z njim lahko enakomerno dozirate temperirano čokolado v silikonski model za popsike ali tistega za izdelavo čokoladnih pralin. Pri tem se super izkaže jedilna čokolada.
Za konec naj dodamo še misel, s katero vas želimo opogumiti, da s silikonskim modelom MUL3D 28 lahko naredite še veliko več od navadnih popsik. Popsi nabodalca, halloween ražnjiči, ledene lizike in še bi lahko naštevali. Naj bo članek “Cake pops recept za model iz silikona” le začetek neke nove poti!
Želimo vam veliko domišljije!
“Brez domišljije živimo samo eno življenje.”
John O’Donohue