Blejska grmada – priljubljena gorenjska slaščica
Blejska grmada – priljubljena gorenjska slaščica v samo sedmih korakih
Blejska grmada? Si že slišal zanjo? Sladica je izredno popularna, poskusiš in naročiš pa jo lahko tudi v gorenjskem mestu Radovljica. Lahko pa si jo pripraviš tudi sam!
Sestavine za blejsko grmado
Da bomo lahko pripravili biskvit za blejsko grmado potrebujemo:
- 25 dag moke,
- 25 dag kristalnega sladkorja,
- 10 jajc,
- 20g kakava v prahu.
Za nežno in sladko vanilijevo kremo pa bomo rabili:
- 14 dag sladkorja v prahu,
- 14 dag moke,
- 5 jajc,
- 1 liter mleka ter
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja.
Sladkorni sirup za blejsko grmado pa je pripravljen iz:
- 30 dag sladkorja,
- 10 dag rozin,
- 1 liter vode in
- 0,5 decilitra ruma.
Dekoracija blejske grmade:
Priprava blejske grmade
- Biskvit za blejsko grmado pripravimo podobno kot za torto. V veliko skledo damo suhe sestavine (brez kakava) ter jih zmešamo s tekočimi. Polovico pripravljene zmesi vlijemo v pravokoten pekač, v preostalo polovico v skledi pa vmešamo še kakav. Kakavni biskvit vlijemo na zmes v pekaču, ter vse skupaj z vilico nežno premešamo.
- Pečico ogrejemo na 180°C. Biskvit za blejsko grmado vstavimo v pečico ter pečemo približno 20 minut. Ko je pečen, pustimo, da se malce ohladi.
- Medtem, ko se biskvit hladi, lahko pripravimo sirup za blejsko grmado. Sladkor in vodo zmešamo ter prevremo, vanjo dodamo rozine in rum. Malce pokuhamo vse skupaj, nato pa odcedimo (rozine potrebujemo le za okus, kasneje bodo romale na biskvit) in ohladimo.
- Ohlajen biskvit zrežemo na polovico po višini, da dobimo 2 tanjša biskvita. Če smo pogumni, postopek ponovimo še enkrat, da na koncu dobimo 4 plasti biskvita, ni pa nujno potrebno.
- Pri pripravi vanilijeve kreme za blejsko grmado ločimo rumenjake od beljakov. V rumenjake vlijemo 2 dl hladnega mleka in moko ter vse skupaj gladko zmešamo (tekstura naj bo takšna kot pri npr. pudingu). Dodamo preostalo mleko, (ki smo ga prej zavreli) in ga s polovico (7g) sladkorja in vanilijevim sladkorjem skuhamo v kremo. V še vročo kremo dodamo še sneg beljakov, v katerega dodamo še preostali sladkor. Kremo res narahlo premešamo.
- V malce višjo posodo (10-15cm) položimo eno plast biskvita, katerega napojimo s sirupom, nanj pa potresemo nasekljane drobce orehov in rozine. Čez namažemo vanilijevo kremo. V primeru, da smo zrezali 4 plasti biskvitov postopek ponavljamo do zadnjega biskvita, v primeru 2 biskvitov, pa vanilijevo kremo res namažemo na debelo. Pustimo si je le toliko, da zgornji biskvit na tanko premažemo z njo, po njej pa potresemo kakav v prahu.
- Ostane nam še, da grmado zložimo v primerno posodo visoko 15 cm. Najprej v posodo položimo plast svetlega biskvita , navlažimo s sladkornim sirupom, potresemo z mletimi orehi in rozinami in pokrijemo z vanili kremo.Ta postopek ponovimo s temnim biskvitom, pa zopet s svetlim tako , da končamo s temnim, katerega po vrhu tenko premažemoz vanili kremo, narahlo potresemo s kakavom in ohladimo.
Blejsko grmado postrežemo tako, da z žlico oblikujemo manjše grmade, katere na krožniku okrasimo s stepeno sladko smetano. Vrh grmade lahko okrasimo tudi s čokoladnim topingom.