Veganski sladoled
Veganski sladoled: kaj je to?
Kot veleva veganska etika, v veganskem produktu ne sme biti niti sledu o sestavinah živalskega izvora (ali njihovih stranskih produktih, npr. med) – torej niti mleka niti jajc, kar nadomestimo z rastlinskimi napitki na bazi soje, riža ali mandlja in z rastlinskimi vlakni.
Nobena uporabljena sestavina ne sme biti pridobljena iz gensko spremenjenih organizmov (GSO) ali iz fermentacije, ki za vir ogljika uporablja gensko spremenjene rastline. Za zagotovilo tega se morajo ves čas izvajati strogi nadzori dobavitelja in surovin.
Prepovedano je tudi palmovo olje: nadomestimo ga lahko z drugimi rastlinskimi maščobami, saj z uničenjem palmovih gozdov uničujemo tudi edinstvene ekosisteme sveta.
Kremoznost veganskega sladoleda ne sme biti vprašljiva: konsistenca le-tega je namreč prav tako odlična, čeprav uporabimo rastlinska vlakna in rastlinske beljakovine. Nekateri okusi, na primer na bazi lupinastega sadja, so v prednosti, saj lahko njihova olja (lešniki vsebujejo kar 55 % olj) uporabimo pri pripravi sladoleda. Enako velja za vse suho sadje.
Zanimanje za veganstvo strmo narašča
Zanimanje za veganstvo je v zadnjih letih močno naraslo in število veganov se iz dneva v dan povečuje, zato je nujno, da v svojo ponudbo vključite tudi veganske sladolede, saj če je v skupini prijateljev samo en vegan, se bo ta skupina zagotovo odločila za sladoledarno, ki ponuja tovrsten sladoled.
Veganski sladoled lahko sedaj poskusite tudi pri nas – v Slaščičarni Bambú v Qlandii Nova Gorica. Če pa vas zanima nakup surovin za pripravo veganskega sladoleda ali slaščic, nam pošljite povpraševanje. Z veseljem vam bomo pomagali!