Čokoladni preliv ki se strdi [NASVET in TRIKI]
Ko kdaj razmišljamo kaj bi naredili z našimi silikonskimi modelčki za sladoledne lučke nam je kristalno jasno, da bi z njimi izdelovali lučke. Težava nastane, ko pridemo do priprave čokoladnega obliva, ki se strdi. Navadno razmišljamo o tem, kako se nam bodo sladoledne lučke stopile, ko jih bomo pomočili v vročo čokolado. Ali o packariji, ki pri tem nastane!
Ah, brez skrbi, ni tako težko!
Spodaj vam bomo predstavili nekaj trikov, ki vam bodo v pomoč pri izdelavi domačega obliva za sladoledne lučke. Mimogrede, modelčke za sladoled lahko najdete tudi v naši novi spletni trgovini Makaboshop!
Čokoladni preliv ki se strdi = skorjica sladoledne lučke
Čokoladni preliv ki se strdi, pravzaprav predstavlja čokoladno skorjico brez katere si sladoledne lučke pravzaprav sploh ne predstavljamo.
Pri domači izdelavi lučk (pa tudi pri profesionalni ) imamo navadno tri možnosti obliva:
- lahko je to samostojen, gladek obliv, kakršne so klasične sladoledne lučke.
- v obliv lahko dodamo drobljene lešnike, pistacije in ostale “hrustljavčke”, s čimer bo postal obliv bolj hrapast in reliefen,
- sladoledno lučko lahko pomočimo v obliv, in ko ta še ne zakrkne, jo potresemo ali potopimo v piškotni granulat, kokosovo moko ali kaj podobnega.
Hkrati imamo na voljo tudi VEČ VRST čokolade – belo, mlečno, temno in (po novem) tudi RUBY čokolado, a gremo po vrsti.
Klasičen izgled sladoledne lučke
Klasična sladoledna lučka je sestavljena iz (navadno) bele sladoledne notranjosti, ki jo krasi strjen čokoladni preliv. Notranjost sladoledne lučke lahko vedno “aromatizirate” – doma s kancem kakava v prahu ali vanilinim sladkorjem, v profesionalni sladoledarni pa morda z dodatkom klasične sladoledne paste ali stroka vanilije ipd. Takšno lučko navadno pomakamo v temno, mlečno ali belo čoklado, kot npr. spodaj.
Crunchy sladoledna lučka
Le kdo ne pozna crunchy sladoledne lučke oziroma sladoled na palčki Ježek? Čokoladni preliv se strdi in je naguban, to pa zaradi tega, ker vsebuje drobce praženih lešnikov, ki še obogatijo lučko sladoleda.
Tukaj je izredno pomembno, da v čokoladni obliv dodate pravšnjo količino granulata (v poštev pridejo npr. le trdni drobci, čokoladne žitarice se bi npr. ob stiku z vročo čokolado stopile).
Obložena sladoledna lučka
Domača obložena sladoledna lučka pa je tista, kjer pride v ospredje granulat, ki je na lučki. Dandanes lahko izbirate med neštetimi tipi dekoracij:
- drobljeni oreščki (lešniki, pistacije, mandlji),
- karamelizirani oreški (karamelizirani arašidi, lešniki),
- piškotki in krumbli (karamelizirani piškotki, drobci amareta, krumble kakav),
- mandljeva ali kokosova moka,
- sladkorne dekoracije (mrvice, raznobarvne palčke, pikice ipd.)
Tematsko dekorirana sladoledna lučka
Tako dekorirana sladoledna lučka je pravi masterpiece! Spodnja slika je nastala “prehitro”.
Vsako sladoledno lučko namreč lahko okrasite v skladu z namenom praznovanja, in čokoladni preliv ki se strdi je tu še posebej pomemben, spodaj podajamo nekaj predlogov.
- sladoledna lučka za poroko,
- lučka za otroško praznovanje,
- sladoledna lučka za babyshower ipd,
- izvirno darilo za poletno praznovanje!
Čokoladni preliv ki se strdi – kako ga pripraviti doma?
Doma pripravljen čokoladni obliv lahko pripravimo zelo enostavno. Potrebujemo namreč le dve sestavini:
- pravo jedilno čokolado,
- nekaj jedilnega ali koksovega olja.
Priprava čokoladnega obliva v treh korakih:
- čokolado narežite na čim manjše koščke (seveda je odlična izbira tudi jedilna čokolada),
- v spodnjo posodo vlijte vrelo vodo, vanjo pa posadite manjšo posodo v kateri je čokolada z nekaj kapljicami olja,
- na počasnem ognju boste med mešanjem prišli do odlične čokoladne kuverture, ki vam bo v odlično pomoč pri pripravi sladolednih lučk.
Čestitamo, pripravili ste svoj prvi temni čokoladni preliv ki se strdi!
Kaj pa barvni čokoladni preliv ki se strdi? Osnova zanj je obliv narejen iz bele čokolade, ki pa potrebuje malce več pazljivega dela, poglejmo spodaj!
Bel čokoladni preliv ki se strdi – priprava doma!
Za doma pripravljen čokoladni obliv lahko uporabimo belo čokolado, vendar moramo biti malenkost bolj pazljivi pri temperaturi na kateri segrevamo belo čokolado, da se nam le ta ne sesiri.
- bela čokolada,
- sončnično ali kokosovo olje.
Postopek je enak kot zgoraj pri temnem čokoladnem oblivu za lučke.
Takšen čokoladni preliv (iz bele čokolade) je idealen tudi za obarvanje!
Barvni čokoladni preliv ki se strdi
Barvne čokoladne prelive naredite s pomočjo bele čokolade tako, da vanjo dodate:
- jedilne barve v gelu,
- jedilne barve v prahu, ki so primerne za uporabo z maščobo (LIPOSOLUBLE bo pisalo na nekaterih),
- naravne jedilna barve.
Vsekakor je potrebno pri spreminjanju intenzitete obarvanja sladoledne lučke barve dodajati po malo (ne glede na to, katere uporabljate), saj so nekatere res koncentrirane.
Seveda so na voljo tudi t.i. dekor meltsi – to so obarvani čokoladni diski, ki jih stopite in so takoj pripravljeni za uporabo.
Aromatizirani barvni preliv za lučke
Druga možnost, če želite pripraviti barvne sladoledne lučke je, da posežete po naših že pripravljenih oblivih, ki jih najdete v spletni trgovini Makaboshop. Ti niso le obarvani, ampak imajo tudi različne okuse. Izbirate lahko med:
- pistacijevim oblivom,
- jagodnim oblivom,
- oblivom iz bele, mlečne in temne čokolade.
Preprosta je predvsem njihova uporaba. Oblive lahko segrejete kar v priročni posodici in vanje pomakate zamrznjene sladoledne lučke – preprosto in enostavno.
Seveda pa lahko obliv izdelate tudi sami – za zelenega se lahko uporabi pistacijeva pasta!
Pomakanje čokoladnih lučk v obliv [NASVETI]
Nasvet št.1 – kakšne sladoledne lučke so primerne za pomakanje?
Sladoledne lučke naj bodo RES DOBRO ZAMRZNJENE. Če sladoledne lučke izdelujete doma, jih pustite v zamrzovalniku čez noč, če pa jih izdelujete za profesionalno prodajo, pa razmislite, če bi vam delo olajšala šok komora.
Slabo zamrznjene sladoledne lučke namreč lahko padejo iz lesene palčke v obliv, česar pa zagotovo nočete.
Nasvet št.2 – kam odložiti sladoledne lučke z oblivom?
Pred namakanjem sladolednih lučk poskrbite, da jih boste imeli kam odlagati!
Odlagalna površina za lučke, ki bodo LEŽALE, je lahko:
- mreža za oblivanje,
- peki papir,
- silikonska podloga.
Če pa bodo sladoledne lučke predstavljene v sladoledni vitrini vam predlagamo, da:
- leseno palčko zapičite v ploščo iz stiropora/stirodurja,
- uporabite stojalo za sladoledne lučke ESPOGEL UP -> ko so ohlajene, lahko lučke prestavite v ESPOGEL DOWN.
Nasvet št.3 – kje vse lahko uporabite čokoladni preliv ki se strdi? [BONUS TIP]
Uporaba čokoladnega obliva pa ni omejena samo na sladoledne lučke izdelane v silikonskih modelih. Z njimi lahko prekrijete tudi naslednje izdelke. Bistveno pri tem je, da boste hrustljavo skorjico dobili le na ZELO ohlajenih sladicah, zato vam priporočamo, da oblivate le tiste izdelke, ki so zares dobro ohlajeni.
- monoporcijske sladice v silikonskih modelih,
- sladoledne torte oziroma zamrznjene torte (silikonski modeli za torte),
- preliv za sladoled (stračatela sladoled je narejen s čokoladnim prelivom, ki se strdi!),
- cake popsike – lizike narejene iz biskvita, ki jih potopite v čokoladni obliv in tematsko dekorirate,
- mini kornetki, narejeni s silikonskim modelom FIAMME so z oblivom še vabljivejši,
- najrazličnejše dekoracije, če obliv uporabite na DRUGEM hladnem predmetu, ki ni sladoledna lučka
Spodaj si oglejte še kratek video o pripravi domačih čokoladnih okraskov, ki so res top (za vse je uporablje čokoladni preliv ki se strdi)