5 sestavin za popoln sladoled
Sladoledarska sezona je v polnem zagonu in zagotovo iščete nove ideje za sladoledne okuse, ki bi privabile čimveč novih strank ali presenetile že zveste obiskovalce. Če tega še niste storili, lahko naslednjih 5 sestavin vključite v vašo ponudbo in jo z njimi obogatite. Želimo vam, da izdelate popoln sladoled!
RDEČA SOL
Rdeča himalajska sol je cenjena sestavina pri pripravi jedi in sladic. Ni navadna sestavina, ampak je polna hranilnih snovi in ima v primerjavi z navadno soljo bolj nežen in zaokrožen vonj – prav zato privzdigne okus vsake jedi, slane ali sladke. V sladoledarstvu se lepo poda h karameli: slana komponenta je namreč neagresivna in se odlično prileže sladkosti karamele.
CIMET
Povezava čokolade in začimb ni novost, med tistimi, ki se s kakavom najbolje podajo, pa je zagotovo cimet, ki v sladoledarstvu ne sme manjkati. Sladki cimet z Madagaskarja se odlično poveže s smetanastim ali z mlečnim fiordilatte sladoledom, saj mu doda nežen okus in vonj. Lepo se poda tudi s čokoladnim sladoledom, z alkoholnim sladoledom (rum ali sadjevec) in s sadnimi okusi, kot so ananas, kokos, hruška, figa, kaki, jabolko in grozdje.
VANILIJEVI STROKI
Vanilija v sladoledarstvu zagotovo ni novost, vendar če govorimo o pravih vanilijevih strokih … ali veste, kako jih prepoznati? Kvaliteten strok mora biti po strukturi elastičen – če ga ovijete okoli prsta, se ne sme poškodovati! Prav tako mora biti črne svetleče barve z zelo aromatičnim vonjem. Ostali stroki, ki niso takšne barve, so trdi in imajo slabo aromo, za uporabo niso primerni. Najboljši stroki se prepoznajo tudi po majhnih mikrokristalih na površini. Shranjevanje mora biti hermetično, da ohranimo aromo, odsvetovana pa je uporaba plutastega zamaška, saj le-ta povzroča plesen. Shranjene imejte največ 6 mesecev.
GOJI JAGODE
Ste kdaj pomislili, da bi za sladoled uporabili goji jagode? Idealne so kot dodatek k okusu vanilije, jogurta ali crème brûlée – dovolj je, da jih zmiksane dodate pred zamrzovanjem. Goji jagode so v Evropo in ZDA prišle iz Himalaje v 70. letih in so se takoj vključile v evropsko kulturo. Prilagodile so se različnim klimam in sedaj so nepogrešljive, saj so polne multivitaminov in antioksidantov.
MAKOVA SEMENA
Aroma in zdravilne lastnosti so glavni vzrok, da so makova semena v sladoledarstvu in slaščičarstvu postala nepogrešljiva sestavina. Pomembno je vedeti, da semena, ki jih uporabljamo za prehrano, prihajajo iz botaničnih dobavnih verig in ne vsebujejo opija, zato je njihova uporaba nesporna. Rustični vonj, ki ga imajo, lahko zadovolji tudi najzahtevnejše in najradovednejše goste. Odlično se podajo medenemu ali cimetovemu sladoledu, posip obogati njegov izgled, zanimiva pa je tudi ideja, da z njimi aromatiziramo sladoledne kornete.
Naj bo tudi vaša sladoledna ponudba raznovrstna in polna okusnih novosti!